Depressie | Vaak last van downgevoelens?

Neurofeedback zorgt voor een positieve kijk naar jezelf

Depressiviteit is, in de ruimste zin van het woord, een stemmingsstoornis 

Depressiviteit is, in de ruimste zin van het woord, een stemmingsstoornis. Bij mensen met een depressie is het niveau van serotonine en noradrenaline (de neurotransmitters) lager dan bij andere mensen. Het is chaos in het brein van depressieve mensen, maar met behulp van neurofeedback kan er meer innerlijke emotionele rust komen. 

Depressie en je Hersenen

Een depressie heeft over het algemeen nooit één oorzaak maar ontstaat door een combinatie van biologische, psychische en sociale oorzaken.

  • Bij biologische oorzaken moet je denken aan lichamelijke zaken zoals erfelijkheid. Het is bekend dat bij mensen met een depressie het niveau van serotonine en noradrenaline (neurotransmitters) lager is dan bij mensen zonder depressie.
  • Bij psychische oorzaken moet je denken aan karaktereigenschappen van een persoon zoals negatief zelfbeeld, negatieve gedachten, perfectionisme en onzekerheid.
  • Bij sociale oorzaken moet je denken aan heftige levensgebeurtenissen bijvoorbeeld het verlies van een dierbare of ontslag.

Hersengolfactiviteiten en neurofeedback

De behandeling met neurofeedback kan ervoor zorgen dat er minder vaak depressieve perioden zullen gaan optreden. Je zult meer inzicht in jezelf krijgen en bewust worden van je gedachten en de daaraan gerelateerde gevoelens.


Bij verschillende vormen van functioneren en gedrag horen verschillende hersengolven. Bij depressie komen vaak overactiviteiten in de thetagolven (4 – 7Hz: opslagplaats voor herinneringen en emotiesvoor en heerst er vaak disbalans tussen de rechter en linkerhersenhelft. De linker hersenhelft is belangrijk om oorzaak en gevolg te zien, een plan te maken en uit te voeren en dingen op een rijtje zetten. De rechter hersenhelft zorgt voor positieve gevoelens zoals vriendschap, blijheid, liefde en creativiteit.

Neurofeedback resultaten bij depressie

De neurofeedbackbehandeling kan ervoor zorgen dat je minder vaak depressieve perioden zult krijgen. De resultaten zijn na 20 sessies opmerkelijk en zelfs blijvend.


Neurofeedback biedt ook uitkomst als je geen medicijnen wilt gebruiken of als medicijnen geen of onvoldoende resultaat bieden. Na een aantal (minimaal 10 - 15) neurofeedbacktrainingen kan de dosering van antidepressiva na overleg met je psychiater of psycholoog worden verlaagd of zelfs volledig worden afgebouwd. Sommige van onze cliënten ervaren al na een aantal weken aanzienlijke vorderingen. 

Veel voorkomende kenmerken van een depressie zijn:

  • je hebt een verminderde eetlust en verliest veel gewicht of je gaat juist opvallend veel eten.
  • Je kunt moeilijk in slaap komen, bent vaak wakker en ligt te piekeren.
  • Het kan ook zijn dat je juist heel veel slaapt en nauwelijks uit bed kunt komen.
  • Je voelt je waardeloos en uitzichtloos en hebt een schuldgevoel.
  • Je bent traag in het denken en hebt moeite om beslissingen te nemen.
  • Je hebt een onrustig gevoel, loopt rusteloos heen en weer of bent juist heel traag.
  • Je toont weinig of geen gelaatsuitdrukking en hebt steeds hetzelfde moedeloos ‘hangende’ gezicht.
  • Je hebt zelfdestructieve gedachten: het leven heeft geen zin meer en je denk eraan om er een einde aan te maken.
  • Je bent angstig en radeloos, bang om gek te worden of voor gek verklaard te worden.

Persoonlijke verhalen

  • Lees hier een persoonlijke verhaal van een vrouw van 67 jaar die vanaf haar 17e levensjaar last had van depressieve periodes en uiteindelijk ook nog 12 jaar aan een alcoholverslaving leed. Lees verder>>
  • Lees hier een persoonlijk verhaal over johanna van 33 die na een neurofeedback traject weer kon genieten van haar leven! Lees verder>>